PROFILURI

20:15

Informatii despre tenismenii romani de top aflati in activitate (13 mai 2008).

ANDREI PAVEL


Este al doilea jucator de tenis din istoria Romaniei ca valoare si rezultate dupa Ilie Nastase.

La 16 ani s-a mutat in Germania.

A castigat Roland Garrosul la juniori in 1992.

Dupa o perioada dificila si lunga de adaptare in Germania, trece la seniori, iar succesele nu intarzie sa apara. In 1996 atinge prima semifinala ATP, chiar la Bucuresti. In 1998 castiga la Tokyo si reuseste sa obtina si titlul de dublu la Bucuresti, alaturi de Trifu. In 1999 joaca doua finale, la Munchen si Hertogenbosh, iar in 2000 castiga finala de la St. Poelten. 2001 este anul care ii aduce lui Andrei cel mai mare succes al carierei si al tenisului romanesc din ultimii 30 de ani: trofeul de Master Series de la Montreal. In drumul spre titlu, Pavel i-a batut printre altii pe Andy Roddick, Tommy Haas si Patrick Rafter. Si anul urmator este unul excelent pentru roman, cu un sfert de finala la Roland Garros si un record de 44 de meciuri castigate. In timpul intreruperii cauzate de ploaie la meciul sau cu Corretja din sferturile RG, Andrei a mers cu masina pana in Germania pentru a fi alaturi de sotia sa, Simone si de nou nascutul lor copil, gest care i`a adus nenumarate aprecieri in lumea tenisului. 2003 parea sa fie un an negru pentru Pavel, care a fost "devorat" de accidentari si a pierdut primele 7 meciuri ale sezonului. Aproape incredibil insa, Andrei revine la sfarsiul anului cu o noua performanta istorica: prinde finala la turneul Masters de la Paris, pe care o pierde insa in fata lui Henman. 2004 ii aduce Cneazului cea mai buna clasare ATP din cariera: locul 13. In 2005 Pavel joaca finala la Munchen si castiga titlul de dublu la Kitzbuhel, alaturi de Freidl. Bate de unul singur Belarusul in cupa Davis si duce Romania in sferturile grupei mondiale, performanta dupa care tanjea de mult. In 2006 pierde finala de la Poertschach in fata lui Davydenko. A inceput sa se axeze mai mult pe dublu, castigand 3 turnee(Auckland cu Wassen, Munchen cu Waske si Gstaad cu Novak) si jucand alaturi de Waske semifinala la Roland Garros. In 2007 Andrei joaca finala la Umag (pierde la Moya) si castiga alaturi de Waske al saselea titlu la dublu, la Barcelona. In 2008 se accidenteaza la spatele care i-a facut atatea probleme si nu mai joaca din februarie pana la sfarsitul anului. In 2009 isi face turul de retragere, jucand Grand Slamuri si la Bucuresti unde pierde dupa o partida frumoasa cu Pablo Cuevas ultimul bal oficial. Nu mai castiga niciun meci la simplu dar face o finala la dublu cu Tecau la Kitzbuhel. Are parte de un meci de retragere frumos si meritat in compania lui Ivanisevic in fata unei arene pline la Bcr Open Romania.

SIMPLU: 3 titluri + 6 finale
DUBLU: 6 titluri + 4 finale
cea mai buna clasare ATP simplu : locul 13 (25 octombrie 2004)
cea mai buna clasare ATP dublu : locul 18 (30 aprilie 2007)

Andrei s-a remarcat, pe langa performantele sale extraordinare in turneele ATP, si prin atasamentul cu care a jucat pentru Romania in Cupa Davis. Backhandul sau a fost considerat la un moment dat ca fiind cel mai bun din circuit. In ultimii 10 ani, Andrei a terminat de 9 ori in TOP 100 ATP.



VICTOR HANESCU


A aparut in tenisul romanesc la momentul oportun, cand era mare nevoie de un jucator care sa i se alature lui Pavel in Cupa Davis. S`a remarcat prin statura sa impresionanta si serviciul puternic, dar parca nu valorificat la maxim.

In 2000 trece la seniori, iar in 2001 si 2002 joaca primele doua finale, la challangeruri( a doua castigata la Maia). Tot in 2002 a debutat in Cupa Davis si a jucat sferturi la Umag. Anul 2003 l-a terminat in top 100, dupa ce a jucat turul 3 atat la Roland Garros cat si la Wimbledon. Joaca sferturi la bucuresti si conduce Romania in lipsa lui Pavel catre o victorie grea cu 3-2 in Ecuador. "Profita" de accidentarea lui Pavel si termina anul ca numarul 1 al Romaniei. In 2004 Victor joaca semifinala la Scottsdale si mai multe sferturi la turnee ATP. In 2005 reuseste cea mai buna performanta a carierei, sferturi la Roland Garros, dupa o victorie formidabila la Nalbandian. Pierde insa in 3 seturi la Federer. Joaca doua semifinale (Bucuresti si New heaven) si alte doua sferturi (exceptand RG). A castigat un record de 26 meciuri la simplu si a jucat prima sa finala de dublu (la Bucuresti, cu Pavel). 2006 a fost un an negru pentru Victor, fara nici o victorie si cu o accidentare grea. In 2007 revine, iar in a doua jumatate a anului se dezlantuie. Castiga 3 challangeruri si joaca prima sa finala ATP, la Bucuresti (pierduta in 3 seturi la Simon). Reintra in Top 100.

SIMPLU: 0 titluri + 1 finala
DUBLU: 0 titluri + 1 finala
cea mai buna clasare ATP simplu : locul 35 (26 decembrie 2005)
cea mai buna clasare ATP dublu : locul 165 (6 februarie 2006)
Lovitura preferata: backhand-ul



SORANA CIRSTEA


Probabil cea mai promitatoare jucatoare de tenis a Romaniei. La numai 18 ani abia impliniti, Sorana se afla pe locul 81 WTA.

A trecut la senioare in 2004, dupa ce ajunsese pe locul 6 mondial la junioare. In 2005 a castigat un turneu futures, iar in 2006 a participat la primul ei turneu WTA, la Stockholm. Joaca semifinale la Istanbul. Sorana explodeaza in 2007, reusind performanta istorica de a juca finala la Budapesta, pierzand in 3 seturi in fata Giselei Dulko. Castiga Gaz de France Open Romania. La sfarsitul anului joaca semifinala la Bali, pierduta la Hantuchova, dupa ce in prealabil Cirstea dispusese de Patty Schnyder si Anastasia Rodionova. In 2008 participa la Australian Open, primul ei turneu de mare slem, fiind invinsa in turul 1 de Ana Ivanovic. Urmeaza o serie de participari la turnee WTA, cu rezultate importante: sferturi la Acapulco si la Fes, optimi la Charleston dupa o victorie de rasunet in fata Anei Chakvetadze(nr.6 mondial). O bate pe Jankovic(nr.4 mondial) in Cupa FED. Castiga primul ei turneu WTA, la dublu, alaturi de Pavlyuchenkova, la Fes. Ajunge in finala la Gaz De france Stars, dar pierde la Cetkovska. In prezent ocupa locul 81 WTA.

SIMPLU: 0 titluri, 1 finala
DUBLU 1 titlu, 0 finale
cea mai buna clasare WTA simplu: locul 73 (21 aprilie 2008)
cea mai buna clasare WTA dublu: locul 151 (12 mai 2008)

Sorana este o jucatoare cu adevearat talentata, capabila sa loveasca in forta, capabila sa loveasca decisiv si sa bata pe oricine. Are cu adevarat stofa de campioana si poate ajunge foarte, foarte sus. Totul depinde de ea.



RALUCA OLARU


Raluca Olaru este cea care a anuntat revirimentul tenisului romanesc feminin. Intr-o perioada in care Edina Gallovits era singura jucatoare de top si se chinuia la marginea TOP 100, Olaru a patruns in forta in circuit si a reusit sa urce rapid pana in primele 70 jucatoare din lume la doar 18 ani.

A jucat finala Roland Garros la juniori si a castigat 7 turnee ITF la simplu si 6 la dublu.

In 2003 trece la senioare jucand cateva turnee futures, la fel ca si in 2004. In 2005 castiga 3 turnee futures si joaca un challanger. In 2006 joaca primele turnee WTA, la Rabat, apoi la Quebec si Seul. Castiga un challanger in Canada. In 2007 explodeaza: castiga un challanger, joaca 2 semifinale WTA (la Memphis si la Fes), accede in turul 3 la Roland Garros si in turul 2 la US Open. In 2008 joaca turul 2 la Indian Wells, dar este chinuita de accidentari. Isi planuieste revenirea la sfarsitul lunii mai.

SIMPLU: 0 titluri, 0 finale
DUBLU 0 titluri, 0 finale
cea mai buna clasare WTA simplu: locul 55 (29 octombrie 2007)
cea mai buna clasare WTA dublu: locul 298 (20 noiembrie 2006)

In curand: Edina Gallovits